Geschiedenis

1992

A. Amoytzias Amoytzioudis

Amoytzias Amoytzioudis heeft al in november 1991 een bouwvergunning aangevraagd voor de vestiging van een Grieks restaurant op Zeilmarkt 22. In februari 1992 volgt een aanvraag voor een hinderwetvergunning, die in juni wordt afgegeven. In oktober krijgt hij ook een drankvergunning (verlof B) voor het restaurant. Wat de relatie is tussen deze Amoytzioudis en Apostolos, die het restaurant uiteindelijk zal openen, is niet bekend.

1992

A. Apostolos

De Griek Apostolos en zijn echtgenote Nerantzia openen in februari 1992 het Grieks restaurant Poseidon op de prachtige plek aan de jachthaven. Het echtpaar woonde hiervoor drie jaar in Beverwijk. In maart 1993 wordt de laatste advertentie geplaatst, vermoedelijk vertrekken Apostolos en Nerantzia naar elders.

1994

G. Malamidis

In 1994 zit Georgios Malamidis in Poseidon. Een jaar later vraagt hij een vergunning aan om een terras in te richten op het plein voor zijn restaurant. In 2003 opent Malamidis in het naastglegen pand een winkel met louter Griekse spullen. In 2004 vertrekt hij uit Poseidon.

2003

Elena & Vasilis Papapostolou

Elena & Vasilis Papapostolou worden de nieuwe eigenaren van Restaurant Poseidon.

Foto’s

Meer afbeeldingen binnenkort vinden op Poseidon/foto’s

Verhalen Poseidon

Poseidon (Latijnse naam: Neptunus), zoon van Kronos en Rhea, broer van Zeus, kreeg bij de verdeling van de macht de zee toebedeeld.
Oorspronkelijk was hij een paard-god. Daarom bleef het paard zijn dier en wagenrennen meestal aan hem gewijd. Ook in de wedstrijd om de stad Athene met godin Athene was het paard Poseidons geschenk. In zijn onderwaterpaleis had Poseidon ook geweldige stallen waar hij zijn paarden met gouden manen en bronzen hoeven stalde. Wanneer de paarden Poseidon in zijn gouden renwagen voorttrokken, gingen stormen liggen en dartelden dolfijnen en lagere goden en godinnen speels rond de wagen. Maar Poseidon kon ook met zijn drietand de zeeën doen kolken en de aarde doen beven. Ook dolfijnen waren zijn favoriete dieren.

Hij benaderde Amphitrite, een dochter van Nereus, met het verzoek om zijn vrouw te worden. Maar Amphitrite moest niets van hem hebben en vluchtte naar de uithoeken van de zee. Poseidon echter zond Delphinus (dolfijn) naar haar toe om zijn zaak te bepleiten. Poseidon en Amphitrite kregen verschillende kinderen onder wie Triton, die kampioen was in het blazen op een holle zeeschelp. Bij een andere vrouw verwekte Poseidon de Kykloop Polyphemos. Het meest vereerd werd Poseidon natuurlijk door zeelieden en veel van zijn tempels staan dan ook op kapen of landtongen.

Op de landengte van Korinthe werden ter ere van hem de Isthmische spelen gevierd. Bij de allereerste Hellenen nam Poseidon, onder de naam Poti-Dan, nog de eerste plaats (die van Zeus later) in, en het was ook hij die met de aard-godin Hera (stier) trouwde. Daardoor is ook de stier nog steeds aan Poseidon gewijd.

Bijzonderheden

Apostolos en Nerantzia

Uzo

In de meeste Griekse restaurants wordt bij binnenkomst een mini glaasje uzo gepresenteerd. Volgens Apostolos is dit geen Griekse gewoonte en heeft ook niets met gastvrijheid te maken. De eigenaar van Poseidon geeft zijn klanten ‘wel iets aardigs’, maar niet direct bij het binnen stappen. Hij vindt het niet gepast kinderen en ouderen een glas uzo aan te bieden.

Verzoeknummer

Alles wat chefkok en Apostolos’ echtgenote, mevrouw Nerantzia in de keuken bereidt, is op puur Griekse wijze klaar gemaakt. De menukaart biedt diverse specialiteiten zoals Arni Psito (kalfsvlees in rode wijn en Griekse kruiden), Kleftiko (gevulde lamsrug, gegrild en voorbereid in wijn), Psaronefri Jemisito (varkenshaas gevuld met feta en champignons) of Ortikia Scaras (gevulde kwartels met witte wijn en metaxa). Wie in Griekenland iets heeft gegeten wat niet op de menukaart staat, kan het gewoon vragen en het wordt klaar gemaakt.

Ervaring

Apostolos en zijn echtgenote hebben beiden een ruime ervaring in de Griekse keuken. Hij leerde het koksvak al jong van zijn vader die een restaurant had in Alexandropolis. Zij doorlipe alle stadia van de koksopleidingen.

Giorgos Malamidis

Volleybalvereniging Ardito in Oost-Souburg wordt in 1997 gesponsord door Malamidis, het eerste herenteam wordt voorzien van nieuwe tenues. In 1999 krijgt ook het tweede team een nieuwe outfit. (Zie verder Poseidon/foto’s)

Amphora

Giorgos en Effie Malamidis openen in 2003 in het aangrenzende pand op de hoek van de Nieuwendijk ‘Amphora’, een winkel gespecialiseerd in Griekse wijn, schilderijen en souvenirs. Ook verkopen ze olijven en pastasoorten. Effie heeft haar taken in de keuken van het restaurant deels verruild voor de winkel en wil op deze manier Griekenland promoten. Amphora verkoopt wijnen uit verschillende streken in Griekenland. De winkel wordt helaas geen succes. In het voorjaar van 2004 vertrekken Giorgos en Effie Malamidis naar Kamperland, waar ze het Grieks restaurant ‘De Griek’ openen.

Vasilios Papapostolou

In februari 2015 komt Rob Geus van de Smaakpolitie op bezoek in Poseidon. Alles blijkt keurig in orde, Vasilios krijgt het hygiënekeurmerk uitgereikt.